Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Η κληρονομιά μιας φωτογραφίας


Ο Χέλμουτ Κολ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς και Ευρωπαίους πολιτικούς μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Διετέλεσε Καγκελάριος της Γερμανίας, πρωταγωνίστησε στη γερμανική ενοποίηση, καθώς και στη γαλλογερμανική συμφιλίωση. Αφιερώματα θα γίνουν πολλά, βιβλία θα γραφτούν, αναλύσεις θα ξεδιπλωθούν. Στέκομαι, αυτή τη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο φωτογραφικό στιγμιότυπο που, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να αποτελεί οδηγό για κάθε σύγχρονο Ευρωπαίο πολίτη ή πολιτικό, στη σημερινή μεγάλη κρίση.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1984 ο Γάλλος σοσιαλιστής Πρόεδρος, Φρανσουά Μιττεράν, και ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης Καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, δίνουν τα χέρια και τα κρατούν ενωμένα για αρκετή ώρα, καθώς αποτύουν φόρο τιμής στο μνημείο της Μάχης του Βερντέν. Μια μεγάλη στιγμή από δυο μεγάλους άνδρες, που πρέπει πάντα να κατέχει εξέχουσα θέση στις μνήμες όλων των γνήσιων Ευρωπαίων.

Για όσους έζησαν εκείνη την εποχή και ιδίως όσους έζησαν Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και Ψυχρό Πόλεμο, η συγκεκριμένη φωτογραφία λέει πολλά περισσότερα από όσα "προσπαθεί να πει" σε εμάς τους νεότερους. Η γενιά του Erasmus, των εύκολων διευρωπαϊκών ταξιδιών, της κατάργησης των τελών περιαγωγής στην τηλεφωνία, των ελεύθερων ψηφιακών βιβλιοθηκών, των κινημάτων σεβασμού στη διαφορετικότητα, της κατοχυρωμένης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέχρι τα 4ης γενιάς και τόσων άλλων επιτευγμάτων, δεν δικαιούται να αγνοεί αυτή τη φωτογραφία.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Ότι για να μπορέσει να τραβηχτεί κάποια στιγμή αυτή η φωτογραφία, στη διάρκεια 60 ετών ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κάποιοι ποταμοί αίματος είχαν χυθεί νωρίτερα. Ποταμοί αίματος από ανθρώπους που δεν ανέχονταν το διαφορετικό, δεν άντεχαν την αριστεία αν αυτή προερχόταν από άνθρωπο άλλης φυλής, δεν άντεχαν την επιστημονική και επαγγελματική καταξίωση όσων διαφωνούσαν μαζί τους.

Εκείνες οι ιδέες της βίας, της μισαλλοδοξίας και του σκοταδισμού αντιπαλεύτηκαν από το πάθος για ειρήνη, κοινή ανάπτυξη και ευημερία και ναι, κοινή επιδίωξη συμφερόντων.

Οι ανωτέρω εικονιζόμενοι αγάπησαν κάτι μεγαλύτερο από τις ατομικές πολιτικές τους καριέρες και τον εθνικιστικό σωβινισμό, στον οποίο πολλάκις είχαν πρωταγωνιστήσει οι χώρες τους. Αγάπησαν την Ευρώπη ως έννοια "ενότητας στη διαφορετικότητα", ένωση δικαίου και διαρκή προσπάθεια αλληλοκατανόησης.

Το στοίχημα που επί 60 χρόνια κερδήθηκε στην ήπειρο αυτή, θα είναι καταστροφικό να χαθεί τώρα. Με την ευχή φυσικά να αναπαυθεί εν ειρήνη ο Χέλμουτ Κολ, εύχομαι προσωπικά η φωτογραφία αυτή να βρίσκει πάντα μια γωνίτσα στο νου κάθε μεγαλόσχημου παράγοντα στα ευρωπαϊκά και εθνικά πράγματα αυτής της πολύπαθης περιοχής του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ το σχόλιό σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.