Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017

Ένα σύνθημα για τη ζωή, ολόκληρη ζωή για ένα σύνθημαΟι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μού έφεραν στο νου ένα παλιό βρετανικό σύνθημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το "KEEP CALM AND CARRY ON". Ένα σύνθημα που καλείται πλέον να φωνάξει ολόκληρος ο ελεύθερος δυτικός κόσμος προς τους δικαίως ανασφαλείς πολίτες του...

Τα ιστορικά επί τροχάδην...
Το "Keep Calm and Carry On" ήταν ένα σύνθημα το οποίο εμπνεύστηκε η βρετανική κυβέρνηση, το 1939, προετοιμαζόμενη για τον επικείμενο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τυπώθηκε σε μεγάλες αφίσες, σκοπός της ανάρτησης των οποίων σε δημόσια σημεία ήταν η ενίσχυση του ηθικού του πληθυσμού απέναντι στις σφοδρές επιθέσεις της γερμανικής αεροπορίας προς τις μεγάλες πόλεις. Παρά το γεγονός ότι τυπώθηκαν 2,45 εκατομμύρια τέτοιες αφίσες και το ότι οι βομβαρδισμοί της Luftwaffe έλαβαν πράγματι χώρα και ήταν τρομεροί, η αφίσα με το εν λόγω σύνθημα δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστά μέχρι το 2000 όταν ανακαλύφθηκε ένα αντίτυπο στο βιβιοπωλείο Barter Books, στο Alnwick. Έκτοτε η αφίσα έχει επανεκτυπωθεί από πολλές ιδιωτικές εταιρείες και έχει χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό και προωθητικό σλόγκαν, με παραλλαγές φυσικά, για πολλά προϊόντα.

Το σύνθημα αυτό καθαυτό, αντιπροσωπευτικό δείγμα της βικτωριανής λιτότητας και στωικότητας, προβάλλει την αυτοπειθαρχία και την ψυχραιμία ως προτάγματα ηθικής υπεροχής απέναντι στη βία και τον ολοκληρωτισμό. Πρόκειται για ένα σύνθημα διαχρονικό επειδή ακριβώς ταυτίστηκε με τα χαρακτηριστικά του μέσου Βρετανού και παρά τη λαίλαπα του γερμανικού «κεραυνοβόλου πολέμου», πέτυχε εν πολλοίς το σκοπό του, ακόμη κι αν δεν έγινε τότε ευρέως γνωστό. Η Αγγλία δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Γερμανούς, έμεινε όρθια στο κρίσιμο αρχικό στάδιο του πολέμιου, κατά το οποίο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έπεφταν η μία μετά την άλλη στα χέρια του Χίτλερ. 

Σήμερα βεβαίως δεν υπάρχει τέτοιου είδους πόλεμος στο προσκήνιο και φυσικά ευχή όλων των κανονικών ανθρώπων που αγαπούν την ειρήνη είναι να μην υπάρξει ποτέ ξανά. Λαμβάνει όμως χώρα, δυστυχώς, ενάς άλλου είδους πόλεμος. Και δεν είναι αναφέρομαι στον οικονομικό, για τον οποίο πολύ μελάνι έχει χυθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε πλέον έναν ανοικτό πόλεμο κατά του δυτικού τρόπου ζωής και της δυτικής ελεύθερης έκφρασης. Με τεράστιες ευθύνες και της ίδιας της Δύσης, ο ισλαμικός θρησκευτικός φονταμενταλισμός εκκολάφθηκε ως αυγό του φιδιού κατά τη διάρκεια της περίφημης πλέον «Αραβικής Άνοιξης», που μόνο «άνοιξη» δεν αποδείχθηκε εν τέλει. Η βίαιη ανατροπή δικτατορικών καθεστώτων γνώρισε δύο ειδών διάδοχες καταστάσεις: Νέες δικτατορίες (Αίγυπτος) ή χάος και εμφύλιο πόλεμο (βλ. Συρία).

Το αυγό του φιδιού αναπτύχθηκε αντλώντας οικονομική δύναμη από μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις και με την προμετωπίδα του σαλαφιστικού τζιχάντ, της πιο ακραίας έκφρασης ιερού πολέμου των μουσουλμάνων κατά των κάθε είδους «απίστων», απειλεί πλέον ανοικτά τη Δύση. Δεν πρόκειται περί πολυπολιτισμικότητας, ούτε καν περί πολιτιστικού πλουραλισμού. Πρόκειται για τη σύγχρονη έκφραση του φασισμού, στη θρησκευτική του εκδοχή. Και φυσικά δεν αρκούν οι καταδίκες, τα κεριά και η επίπλαστη ομοθυμία των δυτικών ηγετών, που πάντα λαμβάνει χώρα κατόπιν εορτής. Δεν αρκεί καν η λήψη μέτρων στρατιωτικού χαρακτήρα…

Τώρα, το “Keep Calm and Carry On είναι ίσως ακόμη πιο επίκαιρο απ’ ό,τι ήταν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο οι εχθροί ήταν διακριτοί και παραδοσιακά εκπροσωπούμενοι από τακτικούς στρατούς δύο κρατικών οντοτήτων. Τώρα ο μέσος Ευρωπαίος καλείται να «διατηρήσει την ψυχραιμία του και να συνεχίσει να αντέχει» τον άγνωστο κίνδυνο. Την ύπουλη κατάσταση ηρεμίας ή ευθυμίας που σε μια στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία.

Δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν στους εαυτούς τους να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής που με αίμα κέρδισαν, διατηρούν και αναπτύσσουν στα 60 χρόνια ειρήνης που συμπληρώθηκαν φέτος από τη λήξη εκείνου του πολέμου. Καλούνται να συνεχίσουν τις ζωές τους, διασκεδάζοντας σε κλαμπ, ακούγοντας τη μουσική που αγαπούν, ζωγραφίζοντας, χορεύοντας, τρώγοντας ό,τι τους αρέσει, αγαπώντας όποιον τους αρέσει, εκφραζόμενοι όπως επιθυμούν στα πλαίσια του νόμου, με απλά λόγια: Ζώντας ως ελεύθεροι άνθρωποι.

Ζούμε τη δεύτερη έκδοση ενός εμβληματικού πια συνθήματος. Εύχομαι και ελπίζω το “Keep Calm and Carry On” να γίνει σταθερή υπενθύμιση σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο, όχι μόνο στη Δύση, αλλά παντού στον κόσμο, ότι οφείλει στον εαυτό του να ζήσει και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε να ζήσουν και οι επίγονοί του σε έναν κόσμο ανθρωπιάς, ελευθερίας και κάλλους. Η ίδια η συνέχιση της ζωής είναι η καλύτερη απάντηση στη σκοτεινή μισαλλοδοξία και τα κάθε είδους παράγωγά της, σε κάθε εποχή και κάθε τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ το σχόλιό σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.