Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Η δολοφονία του Γεωργίου Α΄


Στις 5 Μαρτίου 1913 (ν.η. 18 Μαρτίου) ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αφήνει την τελευταία του πνοή κοντά στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.
Μόλις τον είχε πυροβολήσει από μικρή απόσταση ο Αλέξανδρος Σχινάς, ένας αναρχικός αγνώστων λοιπών στοιχείων. Ήταν μια από τις πιο παράξενες και σκιερές δολοφονίες στη νεοελληνική ιστορία, καθώς πιστεύεται μέχρι σήμερα ότι ο δράστης ήταν όργανο ξένων συμφερόντων. Το μυστήριο δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, καθώς τα στοιχεία της υπόθεσης καταστράφηκαν και ο δολοφόνος αυτοκτόνησε.

Το 1913 βρίσκει την Ελλάδα νικήτρια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και κυριαρχούσα στον βορρά, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Οι στρατιωτικές επιτυχίες και ο διπλασιασμός της εδαφικής έκτασης και του πληθυσμού της χώρας είχαν προκαλέσει εθνική ανάταση και ήταν σημάδια μιας νέας εποχής ελευθερίας και ευημερίας, ύστερα από αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.

Στις 5 Μαρτίου 1913 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄, θέλοντας να επισκεφτεί για εθιμοτυπικούς λόγους τον Γερμανό ναύαρχο Γκόπφεν, κατέβηκε στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου. Μαζί του ήταν και ο υπασπιστής του ταγματάρχης Φραγκούδης. Στην συμβολή της οδού Β. Όλγας, ο Αλέξανδρος Σχινάς πλησίασε και από μικρή απόσταση πυροβόλησε καίρια τον Γεώργιο Α΄. Έπειτα προσπάθησε να πυροβολήσει και τον υπασπιστή του αλλά εκείνος πρόλαβε και τον αφόπλισε. Πίσω από την δολοφονία του Βασιλιά, πιστεύεται ότι κρυβόταν η Γερμανία, αφού ο Γεώργιος δεν ήταν υποστηρικτής των Γερμανών, αλλά των Άγγλων. Η θεωρία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι Γερμανοί επιθυμούσαν να ανεβεί στον ελληνικό θρόνο ο νεαρός γερμανόφιλος διάδοχος Κωνσταντίνος, σύζυγος της αδελφής του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄, Σοφίας. 

Ο Σχινάς συνελήφθη από δύο χωροφύλακες που βρίσκονταν στο σημείο και ανακρίθηκε. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου εκρατείτο.

Το κίνητρο παραμένει ακόμα και σήμερα αδιευκρίνιστο, όπως παραμένει άγνωστο το τι κατέθεσε ο Σχινάς στις αρχές. Οι φάκελοι της ανάκρισης φαίνεται πως κάηκαν, όταν στο ατμόπλοιο που τους μετέφερε στον Πειραιά εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Η πυρκαγιά κατέστρεψε κυρίως την καμπίνα όπου φυλάσσονταν οι προανακριτικοί φάκελοι. Η επικρατούσα άποψη της ιστορικής έρευνας είναι ότι ο δράστης υπήρξε πράκτορας ξένων συμφερόντων (πιθανότερα γερμανικών, όπως υπονοούν πηγές του Γεώργιου Φιλάρετου και του Πάγκαλου στα Βαλκάνια.


Ο τάφος του Γεωργίου Α' στο Τατόι

Ο τραυματισμένος Γεώργιος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο «Παπάφειο Ίδρυμα», αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν καμία βοήθεια, αφού ήταν ήδη νεκρός. Αμέσως, η πόλη τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής, τα καταστήματα έκλεισαν και οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν πένθιμα.

Η σορός του Γεωργίου ταριχεύθηκε και για πολλές ημέρες εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Μεταφέρθηκε στον Πειραιά και στις 20 Μαρτίου κηδεύτηκε στο βασιλικό ανάκτορο του Τατοΐου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ το σχόλιό σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.