Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

"Eπώνυμοι" στην πρώτη γραμμή το 1940




Πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της εποχής έδωσαν το παρών στην πρώτη γραμμή του μετώπου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940-1941.


Ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς ("Αργώ") για να τον δεχτούν ως εθελοντή, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ως "μέσο" τον στρατηγό Σέργιο Γυαλίστρα. Ο Οδυσσέας Ελύτης κατατάχθηκε ως ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή ("Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας"). Ο λογοτέχνης Ανδρέας Καραντώνης, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Βλάχος ("Το Μνήμα της Γριάς"), οι συγγραφείς Άγγελος Τερζάκης ("Ελληνική Εποποιία 1940-41"), Λουκής Ακρίτας ("Οι Αρματωμένοι"), Γιάννης Μαγκλής, Διονύσιος Ρώμας (μετέπειτα βουλευτής), ο πολιτικός και υπουργός Γεώργιος Καρτάλης, ο βαρύτονος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, οι τενόροι Γ. Τουμπακάρης (έπεσε μαχόμενος ηρωικά) και Κώστας Σάμιος, οι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Τσαρούχης (κρατούσε πάντα στα χέρια του μια δική του εικόνα της Παναγίας), οι ηθοποιοί Λάμπρος Κωνσταντάρας (τραυματίστηκε σε μάχη και όταν ανάρρωσε ζήτησε να τον ξαναστείλουν στην πρώτη γραμμή), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (έφεδρος ανθυπολοχαγός στην πρώτη γραμμή), Ντίνος Ηλιόπουλος (ασυρματιστής του πυροβολικού), Παντελής Ζερβός (λοχίας στην πρώτη γραμμή), Νίκος Σταυρίδης (τραυματιοφορέας), Λυκούργος Καλλέργης, Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φρίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος. Όλοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας υπηρεσίες και ψυχή στα ελληνικά όπλα. Δύο γενναίοι ηθοποιοί που σκοτώθηκαν ήταν οι Δήμος Αυγείας και Πάνος Παπακυριακόπουλος (ο γνωστός ως Πάνος Ντόλης).

Η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων -και άλλων πολλών, γνωστών και μη- στις τάξεις του ελληνικού στρατού, σε έναν πόλεμο ενάντια στο φασισμό και τον ολοκληρωτισμό, παραμένει περιορισμένα γνωστή στους σύγχρονους Έλληνες. Είθε, ο ιστορικός χρόνος να φωτίσει περισσότερο και αυτές τις πτυχές των πνευματικών ανθρώπων της χώρας μας, προκειμένου οι νεότεροι να βρίσκουμε απτά παραδείγματα μεγαλείου ψυχής, αλλά και υπεύθυνης στάσης σε ώρες δύσκολες για τη χώρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε εδώ το σχόλιό σας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.